FAQ | TAKE BACK by NMF

Vi afhenter, sorterer og genanvender | Take back by NMF

 

 

Oftest stillede spørgsmål

Hvorfor ikke producere microfiber i Danmark eller Europa for at øge bæredygtigheden?

For at have produktion tæt på råvarerne samt underleverandørnetværket af emballering og indfarvning, osv. Der findes polyesterleverandører i Europa, men dette er til funktionelle produkter, fx tøj.  

 

CO2-besparelsen kan først indgå i vores CO2-regnskab, når industrirullen indkøbes i stedet for en papirrulle. Hvordan kan I så beskrive systemet som et, der giver en CO2-besparelse?

Vi har udviklet et retursystem, der giver microfiber nyt liv. Vi har derfor skabt et alternativ til den nuværende løsning, hvor det blot bliver smidt ud og brændt. For at det er muligt, er det nødt til at blive i genanvendt til et nyt produkt, som erstatter et andet. Hvordan jeres regnskaber gøres op, kan vi desværre ikke give svaret på. Derfor er I nødt til at vende med jeres compliance, hvorvidt det kan tælle med i regnskabet eller ej. Overordnet set, så handler retursystemet om, at vi har taget første skridt i den bæredygtige omstilling på en affaldsfraktion, som ingen har knækket koden til før nu.  

Hvorfor bruger man ikke ren polyester?

Det kan man i princippet også, men så bliver nedsættes funktionsevnen på produktet, bl.a. bliver det 5-10 denier tykkere, når det ikke indeholder polyamid. Microfiber gør bare langt bedre rent, samtidig med at der anvendes langt mindre kemi og vand, hvilket øger bæredygtighed, ergonomi og indeklima.

Hvorfor kun svanemærkede produkter?

– Garanti for råmaterialer af høj kvalitet
– Det sikrer kvaliteten i de genanvendte industriruller
– Vi skubber til den bæredygtige udvikling
– Forhåbentligt vælger flere svanemærkede rekvisitter, når de kan genanvendes. Og det behøver ikke være NMF’s, for vi tager imod alle fabrikater, så længe de er svanemærkede.  

Hvordan regnes CO2-besparelsen ud – hvor spares der?

Besparelsen sker først i det øjeblik, at industrirullen bliver taget i brug i stedet for en papirrulle. Vi har skabt et alternativ til den nuværende løsning, hvor microfiber bliver smidt ud og brændt. For at det er muligt, er det nødt til at blive i genanvendt til et nyt produkt, som erstatter et andet.

Hvorfor genanvende microfiber og ikke bare brænde det og lave energi ud af det?

For at indgå i den cirkulære økonomi, hvor vi holder materialer og produkter i et økonomisk kredsløb med højest mulig værdi længst muligt. Modsat lineær økonomi, hvor produkter starter som ressourcer og ender som affald og bliver brændt. Retursystemet er med til at beholde materialer i et økonomisk kredsløb, fordi microfiber får et ekstra liv. På sigt bliver i kredsløbet i længere tid – når teknologien kan spinde det til nye garner. Retursystemet udnytter derfor ressourcer frem for at brænde dem.

Har I bare lavet systemet for at sælge flere svanemærkede klude og mopper?

Nej, vi har udviklet det for at være forrest i den grønne omstilling inden for professionelle rengøringsrekvisitter. Vi vil drive udviklingen. Men vi synes det er positivt, hvis det betyder, at vi – eller andre – sælger flere svanemærkede produkter, fordi det er det mest bæredygtige valg. Og det behøver ikke være NMF’s, for vi tager imod alle fabrikater, så længe de er svanemærkede.

Hvorfor er det lige jer, der laver det her system? Hvorfor ikke overlade det til kommunen eller andre affaldsaktører?

Vi vil gerne gøre det, vi siger, vi gør: vi passer på miljøet, og vi går forrest i den grønne omstilling. Vi ved, at andre aktører ikke er kommet til denne affaldsfraktion endnu, og måske ikke gør det før om flere år. Så vi så, at her kunne vi gøre en konkret forskel.

Hvorfor lave en industrirulle af brugte svanemærkede klude og mopper?

Det var hverken den første mulighed eller vores endelige mål. Vi har undersøgt flere forskellige muligheder, bl.a. at spinde nye garner eller omsmelte det til plast, som kunne bruges til at producere vores plastprodukter. Alt sammen undersøgte, testede og analyserede vi i samarbejde med Teknologisk Institut. Vores ambition er, at spinde produkterne til nye garner, så snart det er teknologisk muligt.

Hvordan genanvendes produkterne?

Når vi har indsamlet en stor mængde udslidte microfiberklude og -mopper, sender vi dem til neddeling på en tekstilmølle. Her bliver de neddelt mekanisk uden brug af kemikalier. De indsamlede microfiberprodukter skal forarbejdes, før de er klar til at få nyt liv i et genanvendt produkt. Derfor bliver de neddelt meget fint, så vi kan producere industriruller af de mange tons udslidt microfiber. De produceres på en dansk fabrik.

Hvor genanvendes produkterne?

På en dansk tekstilmølle, hvor de neddeles. Herefter produceres industrirullerne på en dansk fabrik.


Hvem har verificeret og udarbejdet den dokumenteret besparelse på CO2, vand og energi?

Teknologisk Institut. Vi har selvfølgelig dokumentation i form af en rapport, som kan sendes efter forespørgsel.