FAQ

Nordisk Microfiber har eksisteret siden 1998, og i alle år har vi fokuseret på at være en nichevirksomhed. Det betyder, at vi udelukkende beskæftiger også med rengøringsrekvisitter til professionelt brug, og vores speciale er microfiber.

Inden for professionel rengøring vælger størstedelen microfiberklude og -mopper. Det er der mange gode grunde til, her er nogle af dem:

1. Microfiber gør bedst rent til alt slags snavs
2. Opsamler op til 99,9% bakterier
3. Microfiber er den mest ergonomiske løsning, fordi der er minimal transport af vand og ingen opvridning
4. Bruger mindre kemi
5. Kan vaskes igen og igen
6. Bruger mindre vaskemiddel under vask

Microfiber letter ganske enkelt rengøringen og forbedrer rengøringskvaliteten og indeklimaet.

Efterhånden som kendskabet til og brugen af microfiber stiger, får vi flere henvendelser med spørgsmål. Derfor har vi samlet nogle af de hyppigste spørgsmål om microfiber og besvaret dem.
Skulle du ikke finde svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

FAQ – Oftest stillede spørgsmål:

 

Hvad er microfiber?

Microfiber kommer i mange tykkelser, blødhed, kvaliteter, osv. Det er også derfor, at microfiberklude til privat og professionelt brug er uden sammenligning. 

Microfiber er syntetisk materiale produceret af meget små fibre eller tråde. Microfiber består af polyester og polyamid, som er vævet tæt sammen. Polyesteren giver formen, og polyamiden tilføjer fylde samt evnen til at absorbere.

  Tværsnit af én microfiber

Tværsnit af én microfiber.

Splitning af fibrene er afgørende for kvaliteten og holdbarheden af microfiberprodukter. Hver polyesterfiber splittes til millioner af mikroskopiske fibre, og hvert enkelt af dem er 100 gange tyndere end et menneskehår. De mange splittede og tætvævede fibre har en lille diameter og et kantet tværsnit – og dét er årsagen til microfibers ekstraordinære evne til at i fjerne og binde snavs, støv og fedt.

NMF-microfiber er ultratynde fibre, der er splittet og kontrolleret på vores laboratorie:

Splittede microfiber

Microfiber rengør helt ned i de mindste ujævnheder, hvor det både opsamler snavs, støv og bakterier – og holder på dem i fibrene. Det er muligt pga. de mikroskopiske, splittede fibre. I de splittede overflader opsamler microfiber nemt forskellige former for snavs, og gemmer det inde i fibrene, så skidtet ikke blot flyttes rundt.

Når du bruger en tør microfiberklud, bliver den elektrostatisk og tiltrækker støv.
Når du bruger en fugtig microfiberklud, opsamler den snavs samt bakterier.

Microfiber fanger ganske enkelt alle bakterier, snavs og støv på effektiv vis.

 

Skal man vælge microfiber eller bomuld til rengøring?

Microfiber leverer en meget høj rengøringsperformance i forhold til andre fibre.

Vælger du microfiber frem for bomuld vil du opleve en mærkbar forskel i kvaliteten af
rengøringen. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilket produkt du vælger.

Før microfiber, var bomuld det foretrukne valg til rengøring. Den store forskel på microfiber og bomuld er, at microfiber fjerner snavs fra overfladen og holder det inde i kluden. Bomuld flytter i stedet snavs rundt på overfladen, og mindre partikler efterlades enten på overfladen eller cirkulerer rundt i luften. Det har naturligvis betydning for indeklimaet. Vil du sikre dig et rent indeklima, er microfiber derfor det oplagte valg.

Microfiber vs. bomuld

Derudover er der brug for langt mindre vand og kemi, når du gør rent med microfiber. Det letter arbejdet, gør det mere ergonomisk og højner arbejdsmiljø såvel som indeklima.

 

Hvordan bruger man microfiberklude og -mopper?

Alt du skal gøre er at forberede kludene eller mopperne med vand og kemi – så er de klar til brug.
Microfiber virker kun optimalt, hvis det doseres korrekt jf. datablad. Hvis en klud fx overfugtes, bliver fibrene fyldt med vand, så kluden ”skøjter” på overfladen, og den fjerner derfor hverken snavs eller bakterier.

Derfor har vi gjort det nemt med videoguides til, hvordan du forfugter microfiberklude og -mopper.

Vi kalder dem levende metodekort, og dem finder du lige her.

 

Gør microfiber rent uden kemi?

Ja, microfiber fungerer fantastisk i sig selv og kun med vand. Det er bl.a. dokumenteret via ISO-certificerede testrapporter, hvor produkternes rengøringsevne er testet kun med vand*.

Alligevel anbefaler vi at tilsætte lidt kemi, fordi:

Kemi nedbryder kalken i vandet
– kalkpletter undgås

Kemi bryder vandets overfladespænding
– vandet fordeles ligeligt på overfladen

Kemi tilfører plejemiddel
– det har de fleste gulve brug for

*Se og download testrapporter her.

 

Hvordan vasker man microfiber?

Faktisk tåler microfiber vask ved op til 95°C. Fibrene åbner sig allerede ved 67 grader, hvor vandet skyller fibrene igennem. Derfor anbefaler vi, at microfiberklude og -mopper vaskes ved minimum 70 grader.

Hvis du vasker microfiber ved lavere grader, åbner fibrene sig ikke helt. Det betyder, at kluden bliver en anelse fedtet i overfladen og får et smudset udseende efter et stykke tid.
Det forringer rengøringen, og i sidste ende holder microfiberklude og -mopper ikke levetiden ud.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvordan microfiber vedligeholdes:

  • Vask efter vedligeholdelsesguiden
  • Tør efter vedligeholdelsesguiden
  • Vask microfiber med microfiber
  • Brug vaskepose, hvis microfiber vaskes sammen med andre tekstiler

Når microfiberprodukter vedligeholdes korrekt, holder de i længere tid – det sparer ressourcer for indkøbere, brugere og miljøet. Derfor er det vigtigt at vedligeholde microfiberklude og -mopper korrekt.

Download vedligeholdelsesguiden.

 

Er der mikroplast i microfiber?

Nej. Når NMF microfiber produceres, tilsættes der ikke små stykker plast, som smeltes for at holde sammen på fibrene. Microfiber er produceret af polyester og polyamid, som for det meste væves tæt sammen (metoden kan variere, alt efter hvilken overflade kluden skal bruges på).

Derimod er der en lille risiko for, at mikroplast afgives under vask. Tekstiler til rengøring består nemlig af syntetisk materiale, og under vask knækker mikroskopiske små stykker af plastik af, som udledes sammen med spildevandet. Heldigvis er det forsvindende lidt, når det kommer til microfiberprodukter, netop fordi de ikke er produceret med plaststykker, som kan være tilfældet med andre typer rengøringsklude eller -mopper.

Hvis du vil være 100% sikker på ikke at udlede mikroplast, er det en god idé at anvende et vaskenet, som opsamler de fibre, der slides af under vask. Det er særligt relevant at bruge til klude af ringere kvalitet, hvor fibrene knækker hurtigt. Vaskenettet har desuden den positive effekt, at det forlænger levetiden på produkterne med 70%.

 

Hvornår virker microfiber ikke mere?

Det er vigtigt, at en microfiberklud/-moppe først smides ud eller sendes til genanvendelse, når den er helt udslidt. Jo længere tid en klud/moppe holder, jo mere bæredygtig er den.

3 kendetegn på at microfiber ikke virker mere:

Er svanemærket microfiber ikke bare dyrere?

Nej, tværtimod. Faktisk er der en dokumenteret besparelse på 47%, når du vælger en NMF svanemærket microfibermoppe. Det har vi dokumenteret via TCO (Total Cost of Ownership), som er et værktøj til at analysere totalomkostningerne ved gulvvask.

Svanemærket er det højeste miljøcertifikat. Det er lig med de bedste råvarer, den højeste rengøringskvalitet, længste holdbarhed og økonomiske besparelser.
Ifølge YouGov ser 67% af danskerne efter Svanemærket, når de vælger varer*.

*Yougov: Rekordmange danskere bruger Svanemærket som pejlemærke.

 

Kan microfiber laves af genanvendt materiale?

Ja, og vi er i fuld gang med at omlægge produktionen, så hele den svanemærkede serie er produceret af genanvendt materiale i 2025. Faktisk er NMF først i Danmark med Global Recycled Standard (GRS) certificerede microfiberprodukter til rengøring. Og alle produkterne er selvfølgelig GRS-certificerede.

Microfiberprodukterne består af 70-90% genanvendt polyester. De kan ikke laves af 100% genanvendt polyester, da det så ikke længere er microfiber, og den exceptionelle høje rengøringseffekt ville forsvinde. Derfor er vores mål, at alle svanemærkede produkter produceres af den højest mulige mængde genanvendt materiale, uden at det påvirker kvaliteten af hverken produktet eller rengøringen.

For at forhandlere og slutbrugere kan være helt trygge og sikre på, at det rent faktisk ER genanvendt materiale, så er de mærket med Global Recycled Standard (GRS), certificeret af Control Union, Control Union CU1181085.

 

Kan microfiber genanvendes?

Som det er nu, smides brugte mopper og klude ud sammen med den daglige renovation. De bliver brændt, og værdifuldt materiale går til spilde. Det satte vi os for at lave om på. Derfor har vi lanceret TAKE BACK by NMF.

Vi har som de første udviklet og innoveret et komplet retursystem til microfiberklude og -mopper. Så ja, microfiber kan genanvendes – det er bare ikke alle steder, det bliver gjort.

At genanvende microfiber er en kompleks sag, og derfor er retursystemet nyskabende. Microfiber ikke bare almindeligt tekstil, som vi kender det fra tøj. Microfiber er blandet tekstil af polyester og polyamid, og derfor er det ikke så ligetil at genanvende. Med TAKE BACK by NMF er det alligevel lykkes. Resultatet blev, at microfiber får nyt liv som industriruller. På den måde bliver affald til ressourcer, fordi microfiber får ekstra liv frem for at blive brændt.

TAkE BACK by NMF | Rulle

REmade ind Denmark.
Fra microfiber til industrirulle.

Vi erstatter derfor den traditionelle industrirulle i papir med en industrirulle af genanvendt microfiber. Industrirullen kan bruges til aftørring, opsugning og afdækning. Og det giver målbare positive effekter for miljøet. Faktisk er der 61,5% mindre CO2-udledning, når man sammenligner med en papirrulle produceret af jomfrueligt papir.

Teknologien er endnu ikke udviklet nok til at kunne genanvende microfiberklude og -mopper til nyt garn. Tekstilsammensætningen i microfiber er mere kompliceret end tekstiler til tøj, når det kommer til muligheder for genanvendelse.

Fremtidens genanvendelse
Med TAKE BACK by NMF har vi udfordret de ikke-eksisterende løsninger for genanvendelse af microfiber. Men vi stopper ikke her. En industrirulle er slutproduktet i version 1.0.

Vores mål er, at i 2025 genanvender vi udslidt microfiber til nye garner. Garner, som kan bruges til at producere nye microfiberklude og -mopper.

Læs meget mere her.